Jump to content

Posadzka w garażu

Recommended Posts

Witajcie,

Temat trochę poboczny, czasem pojawiający się w innych wątkach, dotyczący posadzki w garażu. Szukam pomysłu - najlepiej sprawdzonego.

Tematy są dwa:

1 - materiał na posadzkę,

2 - odpływ wody z posadzki.

1. Chodzi mi o jakąś alternatywę dla płytek, które są kruche (spadnie klucz/młotek itp i płytka pęka) oraz śliskie (podczas mycia auta).

Wiadomo, że mycie auta w garażu będzie miało miejsce głównie w okresie zimowym, ale nie chciałbym wtedy chodzić po mokrych, śliskich płytkach.

Beton przemysłowy, farba do betonu, powłoka epoksydowa... macie jakieś pomysły??? Jak macie to rozwiązane u siebie?

2. Drugi temat to kratki odpływowe do wody w posadzce. Same kratki to nie problem, ale co z piachem i brudem, który się do nich dostanie? Są jakieś separatory/zbiorniki na takie zanieczyszczenia - aby nie zapychały odpływów i aby dało się je łatwo opróżnić?

Wszelkie opinie mile widziane :)

Ja pomalowalem beton taka warstwa gumowa, cala podloge i 10cm sciany od spodu, nie jest slisko, mozna umyc woda, wszystko elegancko :)
Dawno temu to robiłeś? Chodzi mi o to jak długo użytkujesz. A może jakieś dokładne namiary na ten specyfik (firma, nazwa środka)?

Marian_K, nie wiem czy czytałeś, w tym linku jest trochę info, może coś Ci pomoże:

http://forum.kosmetykaaut...der=asc&start=0

No rzeczywiście bliźniaczy temat - jakoś go przeoczyłem :oops:

Jakos 2 lata temu to malowalem, firmy i namiarow nie mam bo dostalem go odlanego, ale mozna smialo myc woda i fajnie splywa, utrzymuje sie do dzis, polecam :) Jak pojdziesz do Casto czy Praktikera to powinni ci to znalesc :)

Marian_K, chyba nie masz zamiaru myć auta wewnątrz budynku/mieszkania :D
Why not? Zima: lecimy na bezdotyk, wracamy do garażu, temp +15, myjemy na 2 wiaderka, płuczemy wodą z węża, wycieramy i finał :) lub ewentualnie dalsze etapy procesu - ja to tak widzę :)

Marian_K, chyba nie masz zamiaru myć auta wewnątrz budynku/mieszkania :D
Why not? Zima: lecimy na bezdotyk, wracamy do garażu, temp +15, myjemy na 2 wiaderka, płuczemy wodą z węża, wycieramy i finał :) lub ewentualnie dalsze etapy procesu - ja to tak widzę :)

Jak jest zima i błoto to dodatkowe ręczne mycie specjalnie nie ma sensu ;)

Tak czy owak, możesz wstawić auto do garażu aż się "rozpuści" i wyjechać na zewnątrz na mycie po czym wrócić z powrotem.

Tym sposobem unikasz mycia auta wewnątrz i nie robisz powodzi w garażu.

Jak jest zima i błoto to dodatkowe ręczne mycie specjalnie nie ma sensu ;)
Oj tam nie ma ;) Dla Kowalskiego większość rzeczy opisanych na tym forum nie ma sensu ;)
możesz wstawić auto do garażu aż się "rozpuści" i wyjechać na zewnątrz na mycie
Jak na zewnątrz jest poniżej zera to średnio mi się uśmiecha myć pod chmurką :)
Tym sposobem unikasz mycia auta wewnątrz i nie robisz powodzi w garażu.
Po to są kratki ściekowe żeby nie było powodzi ;)

Może wymyślam i za dużo wymagam, ale obecnie nie mam kratek ściekowych a posadzka w garażu to beton i... bardzo mi z tym źle. Gdybym miał kratki to na 100% umyłbym tam kilkukrotnie auto tegorocznej zimy ;)

Stąd ten temat i chęć modyfikacji posadzki :)

Też mam garaż betonowy (stare budownictwo :D).

Rozważałem swego czasu modyfikację, kratki i wylewkę.

IMHO koszty wyszły niewspółmierne do zysków bo garaż spory.

Obecnie zimą wyjeżdżam autem na zewnątrz lecę całe auto bezdotykiem i jest ok.

Jeśli wyjątkowo jest ładna pogoda (błoto zamarzło wiec jest zimno ale "sucho") to przelecę jeszcze ręcznie.

Jakoś do dziś od mycia na zewnątrz korona mi z głowy nie spadła i w mieszkaniu nie mam wilgoci :)

P.S.

Kratki nie ściągną całej wody z płyty garażu.

Kratki nie ściągną całej wody z płyty garażu.

To zalezy jak masz zrobione odpływy. Ja mam na środku przez całą długość kratkę i od ścian bocznych w jej kierunku leci spadek.