_Shadow Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 Mam problem bo musze ściągnąc lakier przezroczysty z boazerii, jakoś machanie tego papierkiem mi sie tego nie uśmiecha bo raz ze duzo zakamarków dwa spora powierzchnia, a chciałem zerwa do gołej deski i później to pomalowa na biały kolor Kiedyś ktoś tu gdzieś pisał ze pracuje przy meblach itp, może ma jakiś patent do ściągania tego lakieru ?? widziałem jakieś żele w castoramie ale drogie to to i anowie mówili że nie koniecznie skuteczne, opalarka troche strach coby chałupy z dymem nie puścic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator AreK Posted January 30, 2012 Administrator Report Share Posted January 30, 2012 _Shadow, Ściągnij i przywieź do mnie. Takim cackiem http://www.heesemann.pl/programm/flaech ... 6/mfa6.htm Ci to "liznę". Tak na poważnie to scansole i inne tego rodzaju środki mogą nie podołać. Zależy jaki lakier jest nałożony. Nawet jeśli dałyby radę to i tak trzeba będzie przeszlifować żeby usunąć zżółkniętą warstwę drewna. O szpachlowaniu nie wspomnę bo zakładam ,że nie pozadzierasz drewna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciastek Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 szlifiera i papier ścierny w rękę i jazda tylko delikatnie, co by nie zrobić ubytku w drewnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
michałoś Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 Pamiętajcie jeszcze o felcu Nawet mechanicznie moze być poblem usunąć lakier. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator AreK Posted January 30, 2012 Administrator Report Share Posted January 30, 2012 Pamiętajcie jeszcze o felcu nie rozumiem problemu. Tego preparatu do ściągnięcia lakieru potrzebowałbyś pewnie wiadro więc nieopłacalna metoda. Opalanie jak najbardziej ale potrzebna jest wprawa. Czym zamierzasz pomalować boazerię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Shadow Posted January 30, 2012 Author Report Share Posted January 30, 2012 boazeria będzie pomalowana, Hmm nie pamietam nazw farb ale np w sklepach sa takie próbki deski pomalowanej na biało/błekitny gdzie widac normalnie struktóre drewna i nie jest "szklista" jak teraz po lakierze, tylko takie biało błekitne drewno z widocznymi słojami itp. nie wiem jak to inaczej wytłumaczyc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator AreK Posted January 30, 2012 Administrator Report Share Posted January 30, 2012 _Shadow, Wiem o co chodzi. Niestety w takim przypadku prawdopodobnie musisz usunąć cały lakier znajdujący się na drewnie. Jak coś zostawisz prawdopodobnie nowy lakier się w tym miejscu "nie przyjmie" ale mogę się mylić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krz_p Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 zdejm boazerię i oddaj do stolarza, który powinien mieć odpowiedni sprzęt zapłacisz mniej niż wydałbyś na papier ścierny itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Shadow Posted January 30, 2012 Author Report Share Posted January 30, 2012 zdejm boazerię i oddaj do stolarza, który powinien mieć odpowiedni sprzętzapłacisz mniej niż wydałbyś na papier ścierny itp. to nie realne bo to wsztstko jest ze soba połączone, szafa z drewna, pawlacze, i inne szafki, wiec bałagan nie z tej ziemi i bez sensu robota, jak bym miał to juz bym tego nie załozył ;-) a remont całego przedpokoju to troche droga zabawa bo od razu wymiana szafek, szafy drzwi i innych bajerów ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rickson Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 DA ii papier 80/100/120 Ja kiedys tak rotexem machalem lakier poliuretanowy i poszlo Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Shadow Posted January 30, 2012 Author Report Share Posted January 30, 2012 mam gdzies taką maszynke nawet nie uzywana chyba co sie paiper taką taśme zakłada i to drze, ale nie wiem czy to nie zbyt inwazyjne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator AreK Posted January 30, 2012 Administrator Report Share Posted January 30, 2012 _Shadow, NIE to do tego właśnie służy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rickson Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 http://www.narzedzia-merkury.pl/szlifie ... r-358.html Jeśli o coś takiego chodzi to tak, wg mnie najlepsze rozwiazanie - spróbuj w mało widocznym miejscu. Mi koncówka od odkurzacza nie pasowala dlatego robilem rotexem. Z tym że fachowiec ze mnie żaden i może ktoś z wiekszym doświadczeniem cos lepszego doradzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michałoś Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 Tylko, że taką maszyną nie przytrze felc-a bez rozbierania boazerii, i tu jest problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
rickson Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 Eee tam - klocek+papier i przytrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Shadow Posted January 30, 2012 Author Report Share Posted January 30, 2012 bardziej mam coś takiego Szlifierka tasmowa tylko firmy jakiejś marketowej oscylacyjnej chyba nie mam, przynajmniej mi sie w garazu nie rrzuciła w oczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts