Jump to content

Ktoś próbował skonstruować wosk lub quick detailer??

bucki

Recommended Posts

Jak wiadomo w internecie można znaleźć wszystko ,także sposoby na zrobienie quick detailera lub wosku .

Mając troche wolnego czasu chciałem się pobawić w małego chemika i tez spróbować zrobić coś swojego.

Już sporo przeczytałem o produktach których ludzie uzywają do produkcji naprzykład quick detailer a są to

-ocet winny

-ipa

-olejek lniany

-olejek kokosowy

-wosk carnauba

Jeśli ktoś z was bawił się już w takie rzeczy to bardzo chętnie poczytam co i jak :)

probowalem robic wlasny wosk stosujac jako baze platki cranuby (da sie kupic w roznych sklepach kosmetycznych w necie) + wlasnie olejku lnianego i olejku pomaranczowego dodajac do tego rozne specyfiki wzmacniajace itp. - efekt byl malo rewelacyjny, zazwyczaj wychodzilo potwornie twarde az sie kruszylo badz za nic nie chcialo trzymac na lakierze :( Wosk pszczeli sprawial ze mieszanka byla mniej krucha ale dziwnie zasychal na lakierze i sciagalem calosc fibra badz wogole nie moglem tego dopolerowac... pewnie zle proporcje :(

Czesto po zastygnieciu skladniki mi sie rozdzielaly :( to znaczy olejki byly na gorze a sama carnauba i reszta na dole - mimo iz w postaci plynnej bylo maldnie polaczone... a przynajmniej tak sie wydawalo.

z drugiej strony robilem tez mix wlasnie platkow carnauby + coli #845 + rimwax + longlife sealant i powiem ze to juz wyszlo ciekawsze :) na lakierze trzymalo chyba nawet lepiej niz np. sam #845 badz bardzo podobnie (ciezko bylo jednoznacznie ozenic) ale nie dawalo szklistosci tylko glebie carnauby - jednak nadal nie bylo to idealna polaczenie :( finalnie znudzilo mi sie bo stracilem pomysly...