Eidos71 827 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 Godzinę temu, V1RU$ napisał: A Wolfgang ma jakiś ścierny Cleaner. Z tego, co się orientuję, to nie mają w ofercie ściernego cleanera. Mają pastę finiszową ( Total Swirl Remover), która może od biedy zastąpić cleaner, ale jest oficjalnie niedostępna w PL. Link to post Share on other sites
V1RU$ 297 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 28 minut temu, Eidos71 napisał: Z tego, co się orientuję, to nie mają w ofercie ściernego cleanera. Mają pastę finiszową ( Total Swirl Remover), która może od biedy zastąpić cleaner, ale jest oficjalnie niedostępna w PL. Szkoda bo by się ładnie komponował z pozostałymi 2 produktami od nich. Link to post Share on other sites
ghost 1,200 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 4 godziny temu, V1RU$ napisał: A Wolfgang ma jakiś ścierny Cleaner. Bo ten bez ścierniwa robi robotę, używałem pod ich sealant. Ma, popatrz na FG, ich linia wygląda następująco (pominąłem AIO) : Uber Compound - tnąca pasta Total Swirl Remover - polish / one step bez sylikonów wosku i fillerów Finishing glaze - maszynowo pasta finishowa, ręcznie cleaner ścierny/finish , też bez wosku, sylikonów i fillerów, zawiera delikatne ścierniwo Paintwork Polish Enhancer - pre-wax/sealant cleaner delikatny z lekkimi fillerami Możesz popatrzeć też na Blackfire, Pinnacle i McKees37, to jedna spółka z Wolfgangiem pod nazwą PBMG. 1 Link to post Share on other sites
Eidos71 827 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 46 minut temu, ghost napisał: Finishing glaze To mie jest cleaner, tylko glaze z właściwościami mikrościernymi. Sam producent tak go określa - nie jako cleaner. Link to post Share on other sites
ghost 1,200 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 24 minuty temu, Eidos71 napisał: To mie jest cleaner, tylko glaze z właściwościami mikrościernymi. Sam producent tak go określa - nie jako cleaner. Przecież amerykanie mają całkiem inną konwencję nazewniczą. To słowo dla nich coś znaczy? Bo Zymol Glasur Glaze to wosk jak by zacząć zwracać na to uwagę... U nas większość osób uważa glaze za politurę, odżywkę lakieru nafaszerowaną wypełniaczami, nie koniecznie łącząc to materiałami ściernymi Cytat The water-based polish is low-dusting, silicone-free, filler-free, and wax-free. Cytat Note: Applying Wolfgang Finishing Glaze 3.0 by hand will enhance gloss but it will not remove swirls To czym się różni FG 3 w pracy ręcznej od "silnie" ściernego pre-wax cleanera? Link to post Share on other sites
Eidos71 827 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 11 minut temu, ghost napisał: To czym się różni FG 3 w pracy ręcznej od "silnie" ściernego pre-wax cleanera? Moim zdaniem tym samym, czym od cleanera różni się pasta polerska finiszowa - przeznaczeniem i brakiem w składzie chemicznych substancji odpowiadających za dogłębne oczyszczenie porów lakieru i poprawę wiązania zabezpieczenia z lakierem. Ale to moje skromne zdanie - dlatego m.in. nie używam past finiszowych zamiast cleanerów, chociaż zapewne nie jest wykroczeniem takie przeznaczenie pasty polerskiej. Z mojej strony - koniec OT. Link to post Share on other sites
ghost 1,200 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 8 minut temu, Eidos71 napisał: Z mojej strony - koniec OT Przecież mówiąc o cleanerach i glaze nie odbiegamy od tematu "Cleaner, glaze i wosk" a myślę, że wątek może interesować znacznie szersze grono osób 12 minut temu, Eidos71 napisał: Moim zdaniem tym samym, czym od cleanera różni się pasta polerska finiszowa - przeznaczeniem i brakiem w składzie chemicznych substancji odpowiadających za dogłębne oczyszczenie porów lakieru i poprawę wiązania zabezpieczenia z lakierem Myślę, że absolutnie nie ma co się martwić o wiązanie z lakierem skoro Wolfgang podaje w instrukcji PPE jak i FG 3.0 by po dotarciu nałożyć ich LSP, wosk Fuzion albo sealant DGPS. Link to post Share on other sites
Eidos71 827 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 3 godziny temu, ghost napisał: Myślę, że absolutnie nie ma co się martwić o wiązanie z lakierem skoro Wolfgang podaje w instrukcji PPE jak i FG 3.0 by po dotarciu nałożyć ich LSP, wosk Fuzion albo sealant DGPS. @ghost - każdy producent glaze/politury podaje, że taki produkt stanowi świetną bazę pod wosk/sealant. Jednak życie i praktyka pokazują najczęściej co innego - wiesz to na pewno sam z własnego doświadczenia. Link to post Share on other sites
Recommended Posts