Jump to content

Rejestracja auta na zabytkowe

Afi

Recommended Posts

Pytanie głównie chciałbym skierować do osób, które już przez to przeszły lub naprawdę mają wiedzę na ten temat.

Gdzie się po kolei udać i jakie trzeba papierki załatwić, by móc cieszyć się tablicami w kolorze słonecznym? :-]

Jedyne co mi na razie wiadomo, to oczywiste oczywistości, jak to że auto musi mieć minimum 25 lat i nie może być produkowane od 15 lat. Prócz tego musi być oryginalne w... 90%(?)

A więc?

Rafale,

Rejestracja samochodu na zabytek w naszym pięknym kraju jest niekończącą się drogą przez dziesiątki urzędników i niesłychaną katorgą. Z roku na rok maleją korzyści a rosną obostrzenia.

Polecam się głęboko zastanowić nad sensem takowej procedury, pozwolę sobie przytoczyć wątek mojego forumowego kolegi:

http://www.detroitiron.pl/viewtopic.php?f=19&t=121

Rise and Shine, Dzięki wielkie za odpowiedź.

Kwestia w tym, że z tego co się naczytałem z forum Detroit Iron, to koleś ma rzeź w związku z autem sprowadzonym z USA, a dokładniej z Urzędem Celnym.

Ja tymczasem mam na oku coś w Polsce, także problemy z Urzędem Celnym mnie nie obowiązują

Sprawa wygląda tak, że ten temat wygląda podobnie. Niestety, bezterminowe przeglądy już nie obowiązują, a i zniżki na ubezpieczenie zmalały. Do tego samo przedsięwzięcie jest bardzo czasochłonne i zazwyczaj wymaga pomocy kogoś "w temacie"

Na PW rzucę Ci namiar do ludzi którzy mają już jakieś pojęcie w tym temacie, lub mogą kogoś polecić.

W przypadku jakich kolwiek zmian w samochodzie trzeba mieć zgodę konserwatora zabytków!! Jest więcej takich machlojek także ja bym się zastanowił, na oc nie ma aż tak dużych zniżek, a przeglądy chyba co 2 lata więc nie za duże oszczędności są a można problemu sobie narobić.