Jump to content

Sciereczka antystatyczna

bucki

Recommended Posts

Czy sciereczka antystatyczna nasączona taka jaką mozna dostac w kazdej lakierni moze sie nam przydac w detalingu??naprzykład do oczyszczania powierzchni przed polerowaniem lub woskowaniem??

Moze to dla was głupie pytanie ,ale taka sciereczka bardzo dobrze sciaga kurz i rózne zabrudzenia,dlatego nurtuje mnie to pytanie :)

IPA - alkohol izopropylowy (izopropanol), jak mnie pamiec nie myli to bedzie CH3CH(OH)CH3, dostepny w formie sprayu w elektronicznych sklepach np. pod nazwa KONTAKT (ale to do deailingu srednio sie nadaje), w chemicznych sklepach z odczynnikami dostepny w formie normalnego "plynu", zreszta w jednym z naszych zaprzyjaznionych sklepow forumowych mozna go wlasnie w tej formie zakupic w rozsadnej cenie.

W POCH'u 5l kosztuje ponizej 40zl :) tylko co robic z taka iloscia...

Kontakt to nie to samo co IPA, przynajmniej ten w sprayu.

Aj no sory male niedomowienie z mojej strony - chodzilo mi ze kontakt zawiera w sobie jako jeden z glownych skladnikow wlasnie ipa - ale masz w pelni racje to nie w 100% ipa a tylko na bazie ipa robione.

dzieki wielkie za wytłumaczenie :) juz wiem co to jest mam nawet takie cos w domu.

Pytałem o tą sciereczke poniewaz zastanawiałem sie czy mozna czyms innym zastapic glinke ??Słyszałem ze niektórzy zamiast glinkowania przed polerką czyszcza lakier zmywaczem do sylikonu lub benzyna ekstrakcyjną,czy te srodki nie zaszkodzą lakierowi ?

Słyszałem ze niektórzy zamiast glinkowania przed polerką czyszcza lakier zmywaczem do sylikonu lub benzyna ekstrakcyjną,czy te srodki nie zaszkodzą lakierowi ?
Nic nie zastąpi glinki.