vanquisz Posted June 3, 2010 Report Share Posted June 3, 2010 Witam, jako że mieszkam w bloku, nie mam swoich 4kątów do prac związanych z autem. Myślałem, żeby wydzierżawić powiedzmy 1ar (albo i mniej) od jakiegoś właściciela z pobliskich prywatnych domków. Na postawienie blaszaka, potrzebne jest zezwolenie? Jak można to załatwić zgodnie z prawem? Dzierżawa, czy wykup gruntu? Jaka kwota zadowoli sprzedawce? (miasto do 100k mieszkańców) Planuje postawić blaszak 4x6m. Ocieplony od środka, o prądzie jeszcze nie myślę. Myślę, że przestrzeń 24m kw. jest wystarczająca? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kupusso Posted June 3, 2010 Report Share Posted June 3, 2010 Nie lepiej bedzie wynając garaż? Szukałeś ogłoszeń w prasie lokalnej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vanquisz Posted June 3, 2010 Author Report Share Posted June 3, 2010 Dałem ogłoszenie, ale póki co, echo Poza tym, ceny wynajmu to z 1500zł rocznie, a i nie ma pewności że z prądem będzie. Garaż który pokazałem wyżej kosztuje nieco ponad 2k pln, tylko pozostaje kwestia gdzie go postawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonnes Posted June 4, 2010 Report Share Posted June 4, 2010 Na budowlę obiektu który nie jest na stałe związany z gruntem, a taki jest blaszak, nie jest potrzebne pozwolenie na budowę. Potrzebne jest tylko zgłoszenie które musisz złożyć w Wydziale Budownictwa jednostki administracyjnej której podlegasz. Tu masz przykład formularza zgłoszenia: http://www.myslenicki.pl/pl/dokumenty/s ... lanych.pdf Składasz taki wniosek, i jeżeli po 30 dniach nie otrzymasz negatywnej odpowiedzi, możesz stawiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vanquisz Posted June 4, 2010 Author Report Share Posted June 4, 2010 fonnes, dzięki, zawsze to mniej biegania Teraz kwestia dzierżawy, lub ewentualnego wykupu gruntu. Można kupić tylko 0,5ara? Czy jest określona minimalna wielkość działki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonnes Posted June 4, 2010 Report Share Posted June 4, 2010 Można kupić tylko 0,5ara? Wszystko zależy od przeznaczenia gruntu, ale wątpię żeby ktoś tyle chciał Tobie sprzedać. Nikt Ci nie "pokroi" działki np. 10 ar, bo chcesz kupić 0,5 ara pod garaż chyba że jest to działka w centrum miasta. Nikt zresztą nie wyda pozwolenia na taki podział. Nieruchomości to nie cukierki na wagę kupowane w sklepie Napisałeś, że wynajem garażu może kosztować 1500 zł rocznie, czyli 125 miesięcznie. To chyba nie taki duży koszt jak za garaż, skoro w mieście Koszalinie (100 tys. mieszkańców), miejsce na strzeżonym parkingu "pod chmurką" kosztuje 115 zł miesięcznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vanquisz Posted June 5, 2010 Author Report Share Posted June 5, 2010 Jakbym intensywnie szukał, to i może bym znalazł za pół garaż 3x5 za te pieniądze. Może i masz racje, z kupnem będzie ciężko. Pozostaje kwestia dzierżawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts