Jump to content

Lakiernictwo - co, jak i czym?

Recommended Posts

zakładam ogólnorozwojowy temat bo nie znalazłem takiego, mam nadzieję że się przyda :laugh:

jeśli mamy kogoś na forum specjalizującego się w lakiernictwie to prosiłbym o poradę.

szukam lakieru bezbarwnego i nie wiem na który się zdecydować, wstępnie postawiłem na firmę Novol. zależy mi na tym aby klar nie przyciemniał, żeby można go było dobrze rozlać i żeby był w miarę łatwy do położenia. MS, HS, VHS, który wybrać do pierwszych przygód w lakierowaniu? jako tako umiejętności/sprawną rękę mam, ale jeszcze nie miałem okazji pracować z pistoletem. gun to devilbiss flg 5 z dyszą 1.4

ktoś, coś podpowie?:ph34r:

Glasurit 923-255 jeśli chcesz dobrze rozlewający się bezbarwny i mega efekt.
PPG D800 - jeśli dopiero raczkujesz w lakiernictwie to możesz na nim zacząć swoją przygodę. Leciwy już bezbarwny, ale jest dobry do nauki. Na utwardzaczu D802 lubi dłużej schnąć.
MaxMeyer 440 - jeden z tańszych bezbarwnych. Łatwy w nakładaniu, w miarę poprawny (MS)

MaxMeyer 200 - ładnie się rozlewa, dobry look. Po czasie nie gaśnie. Do niego zalecam utwardzacz 6000 w ciepłe dni (HS).

@Ogoniasty dzięki za odp ;) już inna osoba właśnie mi poleciała ten D800, także chyba się na niego zdecyduję. to jest MS czy HS?

pytanie - do czego dodaje się plastyfikator w przypadku malowania plastikowych elementów takich jak zderzaki?

Z utwardzaczem 802 jest to tak naprawdę LS. Na utwardzaczu 841 lub 803 jest to MS. Jeśli masz taką możliwość to najlepiej kupić D800 i do tego kupić utwardzacz MaxMeyer 8000. Idealnie się razem komponują. MaxMeyer i PPG to jedna firma ;)

Tutaj masz efekt tego lakieru. Nic nie polerowałem.

DSC_0601.jpg

DSC_0619.jpg

Plastyfikatora dolewasz do lakieru bezbarwnego do 2%. Dosłownie parę kropli.

Czy taki układ D800 + MaxMeyer 8000 nada się pod pistolet SICO LVLP, aby w miarę ładnie wylać? Mam do pomalowania obudowę lusterka i chciałbym, aby to fajnie wyszło :) Plastik kokpitu też bym machnął jeszcze raz samym bezbarwnym. Jest ok, ale nie do końca jest taka głębia jakiej bym oczekiwał. Niestety nie wiem, czym to malowałem w sensie nazw - ot dostałem w sklepie z lakierami 200ml + utwardzacz.

Nie bez znaczenia będzie też kompresor. Ja np mam marketowy jakiś ze zbiornikiem 40l i jednym tłokiem, na małe elementy jest ok, ale już np na maskę to za mało żeby wylać całą bez spadku ciśnienia. W każdym razie, fajnie, że mamy taki wątek będę śledził i może któregoś dnia zdecyduje się na przelakierowanie swojego zderzaka ;)