Jump to content

Zakup używanego auta 2

Recommended Posts

15 minut temu, Strus napisał(a):

@zwirek03 że ile? Toż to się niemożliwe wydaje

Myślę że jest może też spalić mniej, jeździłem dwa tygodnie zimą,po mieście oczywiście w automacie,to taki wynik mi wyszedł 😁

Godzinę temu, Strus napisał(a):

@zwirek03 że ile? Toż to się niemożliwe wydaje

Zależy od miasta i dystansów. Moje 2.0 potrafi 16 spalić jak mam korki. A jak nie mam to i 7,5 :-)

22 godziny temu, sztefan24 napisał(a):

No i silnik 2,5, 200 koni a zbiera się jak moje 1,0 TSI w Skodzie Rapid. Pisze o CX-5. 

Serio aż tak źle? 192hp i przyspieszenie do 100kmh 9,2sec katalogowo a pewnie inne marki co posiadają turbo doładowane silniki maja dużo lepsze wyniki. 

@zwirek03 myślę, że sporo przesadzasz. Kolega miał 6stkę chyba z 2019 roku prosto z salonu. Przez 3 lata zrobił nią około 150k kilosów i nic się wydarzyło. Dosłownie nic. Oczywiście w benzynie

5 minut temu, Strus napisał(a):

@zwirek03 myślę, że sporo przesadzasz. Kolega miał 6stkę chyba z 2019 roku prosto z salonu. Przez 3 lata zrobił nią około 150k kilosów i nic się wydarzyło. Dosłownie nic. Oczywiście w benzynie

Co to tego nie mam wątpliwości, żona jeździ Cx3 ,od 7 lat też braliśmy nową, tylko przebieg o połowę mniejszy 62 tys. I tak jak piszesz auto bezproblemowe, teraz przyszedł czas na zmianę i sama żona powiedziała że auto jest ok ale teraz wybrała sobie zupełnie coś innego a Mazda szuka nowego domu 🤪

Ludzie którzy kupują mazdy mają spokój tzn z tymi samochodami się nic nie dzieje. Silniki są bardzo dobre pod względem bezawaryjności a cała reszta auta jest solidna i dość prosta. Jednostka 2.5 jest pod względem dynamiki ok ale zamula ją 6-biegowy automat ale znowu bezproblemowy, pozwalający zrobić duże przebiegi. Miałem kilka lat temu mazdę 3 z USA 2.5 6 biegów manual i zbierało się to bardzo dobrze. Co mnie denerwuje w motorach sky active to okropny dźwięk. Jak się go odpali na zimno to masakra. Jakby miał jechać za karę. Poza tym w tych autach jest przeciętne wytłumienie kabiny i ruda się dość szybo pojawia. Więcej wad poważnych nie ma.

Może to mało merytoryczny głos, ale kolega brata 6 2.5 już kilka lat, chyba nową z salonu brał. Przyjemnie, bezawaryjnie, ogólnie auto godne rekomendacji - jest jak najbardziej zadowolony. Tylko te podwozia tak sobie zabezpieczone, jak napisał kolega.

Wyryte w skale z S20 FE 5G

2 godziny temu, sztefan24 napisał(a):

z tego co pamiętam to auto wyłączało dotyk po ruszeniu

Wyjaśnisz? Bo nie ogarniam

W Mazdzie infotainment można obsługiwać dotykowo tylko na postoju.

Wyryte w skale z S20 FE 5G

Co do Mazd to auta super i ogólnie są bezproblemowe ALE... tata znajomej kupił nowa cx-60 z tym dieslem 3.3, zrobil serwis olejowy przy 3 tys km, nie dojeździl do 20 tys km i w trasie cos walnęło. Okazało się ze silnik klęknął (zatarł się ale nie wiem co było przyczyna). Wymiana silnika na gwarancji i ma nowy silnik teraz. Byłem w szoku. A on specjalnie kupowl ze duża pojemność, diesel nie do zajechania.

@sztefan24 nie zrozumiales. On kupił diesla po pierwsze bo mazdy czyli z założenia porządny i bezawaryjny, duża pojemność go skusiła bo motor niewysilony projektowany wg starej szkoły dużej pojemności 🙂 Chodziło o wybór auta a nie zapobieganie zacieraniu 🙂